Sosyal Sorumluluk
 
SOSYAL SORUMLULUK / SAĞLIKLI YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM

 

Bakliyatın İnsan Vücudu Açısından Önemi

Bakliyatın yüksek çeper, bitkisel proteinler, B vitamini ve mineraller açısından zengin olması insan vücudu için gerekli gıdaların başında yer almasına sebep olmuştur. Geleneksel Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan bakliyat, son yıllarda başta ülkemiz olmak üzere dünya ülkelerinde beslenme uzmanlarının da tavsiyeleriyle tüketiminde artış sağlanmış önemli gıda maddelerinden biridir.
Ayrıca protein dеposu olan bakliуat, bu yüzden etin yerіnі tutabileсek gıda maddelerinin başında yer alıyor. Beslenme uzmanları etin sahіp olduğu dоymuş yağ ve kolesterol gibi olumsuzlukların bаkliyаttа bulunmadığını da belіrtіyorlar. Bunun yanı sıra lif bakımından son derece zengіn olan bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, tоkluk hissi sаğlаdığı için dе zayıflama diyеtlеrindе kullanılması gerektiği ifade ediliyor. Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yüksеltеrеk enerji sağlayan bаkliyаtın, koroner kalp hastalıkları ve dаmаrsеrtliğinеsеbеbiyеtvеrеnkolesterolüiçеrmеdiğini, lif іçerіklerіуüksek olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenleуip, kalın bаğırsаk ve mide kanѕerlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar bakliyatı vücut için olmazsa olmaz bir gıda maddesi olarak belirtmişlerdir.

Bakliyatın çocuklar açısından önemi;

Yapılan araştırmalarda bebeklere 7.aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, bakla, mercimek, fasulye gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyat besinlerinden yedirilmesi gelişimleri açısından son derece önemlidir. Bebeklik döneminin yanı sıra çocukluk döneminde de hem obeziteye yakalanmama açısından hem de vücut ve zeka gelişimi açısından bakliyat tüketimi büyük önem taşımaktadır.

Hamile bayanlar açısından önemi;

Vücut açısından faydaları oldukça fazla olan bakliyatın hamilelik döneminde tüketilmesi anne sütüne faydalarının yanı sıra bebek gelişimi açısından da önem taşımaktadır. Doğum sonrası bebeğin gelişiminde zemini anne karnında ki doğru ve sağlıklı beslenmeyle sağlamak, hem anne adayı için hem de bebek için önem arz etmektedir. Kısacası doğru beslenme bir bebek bir çocuk bir yetişkin için ilk olarak anne karnında başlar. Mercimeğin özellikle çocuk emziren annelere önerilmesi de sağlıklı bir beslenmenin ancak ve ancak doğru beslenmeyle olduğunu ortaya koymuş, bakliyatın farkına ve önemine de dikkat çekmiştir.

Gençler açısından önemi;

Okul çağındaki çocuk ve gençlerin, hızlı büyüme ve gelişmeleri, normal beyin gelişimleri ve zihinsel performansları için tüm besin öğelerine olan gereksinimleri yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak ve dengeli beslenmek ve bunu yaşam boyu sürdürmek çok önemlidir.
Çünkü sağlıklı yaşamın, sağlıklı yetişkinliğin temeli bu yaşlarda atılır. Günümüzde hızla artan kronik hastalıkların kökeninde çocukluk ve ergenlik çağında yetersiz ve sağlıksız beslenme yatmaktadır.
Bu sebepler bir araya geldiğinde ise obeziteye yakalanma riski oldukça artmaktadır.Okul çağı çocuklarında ve gençlerde sağlıklı beslenme, okuldaki performanslarını, başarılarını ve aktif olmalarını etkilemektedir. Tüm bunların yanı sıra bakliyatta bulunan demir minerali vücudun büyümesine de yardım eder. Bu nedenle, özellikle gelişme çağındaki gençler için vücut ve beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Ayrıca bakliyatta bulunan vitaminler, mineraller ve proteinler vücut gelişimi için gereken eksikliği tamamlamaktadır.

Yetişkinler açısından önemi;

Gençlik döneminde tüketilen gıdaların yetişkinlik dönemine bir yatırım olduğunu, sağlıksız ve dengesiz beslenmenin birçok hastalığa yol açtığını unutmamak gerekir. Çünkü yaşlılık döneminde insan vücudunda belirmeye başlayan hastalıkların temelinin yanlış beslenmeye dayalı olması büyük bir olasılıktır. Bakliyat içerdiği lif, protein, vitamin, mineraller açısından doğru beslenmeye %100 katkı sağlayan gıdaların başında gelmektedir. Bu dönemde oluşabilecek hastalıkların da önüne geçilerek önce aile içinde ve sonrasında toplum genelinde sağlıklı bireyler oluşumunda bakliyat beslenme açısından olmazsa olmaz bir gıda ve beslenme biçimidir.

Yaşlılar açısından önemi;

Yaşlılık döneminde vücutsal işlevlerin ve organların çalışmasında ki yavaşlama artmaktadır. Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan kabızlık gibi sorunlara karşı bağırsak hareketliğini sağlamak için posa tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Posa kaynağı olarak kuru baklagiller önem taşımaktadır. Kuru baklagiller posadan zengin olmalarının yanında daha pek çok faydası olan önemli besinlerdir. Özellikle kan damarlarındaki kolesterolü bir süpürge misali temizledikleri yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Zihinsel aktiviteleri ile ilgili sorun yaşayan yaşlılarda folatın eksik olduğu gözlemlenmektedir. Folat eksikliği anemiye, kalp- damar hastalıklarına da yol açmaktadır. Bakliyat çeşitlerinde bulunan folatın yaşlılık döneminde bakliyat tüketimindeki önemini bir kez daha vurgulamaktadır.

Kısacası anne karnında başlayan beslenmenin bebeklik, çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık döneminde devam etmesini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için bakliyat tüketimine ağırlık verilmesi gerektiği, doğru beslenme ve obeziteye karşı da bir savaş olduğu dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalarda ortaya koyulmuştur. Sayısız faydasının yanı sıra et gibi toplumun her aşamasında tüketimi mümkün olmayan bir ürün sınıfında da yer almamaktadır. 7’den 70’e her gelir düzeyine sahip insanların fiyat uygunluğu sebebiyle de kolayca temin edebilmesi bakliyatın tercih edilebilirliğini arttırmaktadır.

E-bültenimizi düzenli olarak almak için mail adresinizi yazmanız yeterli.