Yeşil mercimek, Sungurlu, Çorum, Yozgat, Boğazlayan, Sarıkaya, Zile, Konya, Tokat ve Ankara´da yetiştirilmektedir. Haziran sonunda Sungurlu ve Çorum; Temmuz ayı içinde ise diğer yörelerde çıkmaktadır. Yozgat, Sankaya, Boğazlayan´da çıkan erken hasat ürünleri tercih edilmektedir. Son yıllarda yeşil mercimeğin verimliliğinin düşmesi ve böceklenmenin önüne geçilememesi neticesinde Kanada´dan ithal edilmektedir.
 
    Yıllarca tarımın ihmal edilmesi ve teknolojik imkânların kullanılmaması; bilinçli ilaçlama ve gübreleme yapılmamasından ve kendi ihtiyacımızı karşılayamaz hale düştüğümüzden dolayı; ülkemizden tohumunu alıp böceksiz üretim yapan Kanada mercimeği kullanılmaktadır. Yeşil mercimek, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş olmalı; böcek, kimyasal madde artıkları, nem, yabancı tat ve koku içermemelidir. Tanelerin rengi zümrüt yeşili olup, çapı 6 mm üzeri olmalıdır. Yeşil mercimekte kalibre çok önemlidir. Çapı 5-5,5 mm olan ürün kullanılamaz. Ancak, fiyatı aşağı çekmek için iri boy ürüne karıştırılmaktadır. Küçük boydaki mercimek geç pişmekte ve 0,5 mm boy farkı fiyatta % 20-30 fark yaratmaktadır. 
 
    Yeşil mercimeğin böcek yapıp yapmaması da önemlidir, ilaçlama yapılsa bile ölü böcekler tanelerin içerisinde kalmaktadır. Bu sebeple yöre çok önemlidir. Hiç böcek yapmayan yörelerin mercimeği tercih edilmelidir. Küflenmiş, çürümüş, filizlenmiş, kabukları atmış taneler olmamalı, eski ve yeni ürünler karıştırılmamalıdır. Eski ürün; yanık, renginin kahverengi oluşu ve tanelerin sertliğinden ve buruşuk olmasından anlaşılmaktadır. Eski ürünlerin renk canlılığı ve parlaklığı kaybolmuştur. Yeşil mercimekte rutubet % 14,5´i geçmemelidir. Yabancı madde, bozuk tane miktarı % 1, kırık tane miktarı ise % 3´ü geçmemelidir.
COPYRIGHT (C) 2012 REİS ALL RIGHT RESERVED
Yandex.Metrica