Kuru Fasulye, Tarlada olgunlaşan kuru fasulyeler sararıp kurutulduktan sonra kabuklarından çıkarılır. Elenir, kalibre edilir ve yabancı maddelerden arındırılarak tüketime sunulur. Kuru fasulyenin Dermason, Battal, Çalı, Horoz, Şeker, Sıra ve Bombay çeşitleri vardır. Dermason fasulye en fazla tüketilen çeşittir. Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat´ta yetişmektedir. Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. Uzun süre dayanır ve böceklenme riski çok azdır. Erzincan fasulyesinin fiyatı, diğer yörelerin fiyatlarından yaklaşık % 30-40 yüksektir.Erzincan fasulyesini diğerlerinden ayırt etmek için tane özelliğine bakılması yeterlidir. Tanelerinin ucu kesiktir ve dolgun yapıdadır. Renkleri canlı beyazdır. Diğer Dermason fasulyelerin uçları ovalimsi ve yassı tanelidir. Konya Dermason fasulyesi de tohum yenilemesinden sonra temiz ve standart taneleri ile tüketicinin ikinci tercihidir. Ülkemizde zaman zaman özellikle son yıllarda fasulye üretiminde verimsizlik yaşanmaktadır. Sofralarımızın geleneksel lezzeti kuru fasulye ihtiyacının karşılanması için maalesef Arjantin, Çin, Kanada, Bulgaristan, Iran, Polonya ve Moldova’dan ithal edilmektedir. Türk damak tadına uymadığı ve geç piştiği için tercih edilmemesine rağmen, yerli ürünlerle karıştırılarak ülkemizde yetişen ürün diye satılmaktadır, ithal fasulyelerin yerli fasulyelerden ayırt edilebilmesi için tane özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir, ithal fasulyeler oval ve küçük tanelidir. Kabukları kalın olduğu için ıslatılsa bile geç pişmekte ve pişirilirken kabuk atmaktadır. Bakliyatta fasulyenin yöresel farklılığı çok önemlidir. Toprak ve iklim şartlan pişme ve lezzetini etkilediği gibi dayanıklılık sürelerini de değiştirmektedir. Yeni mahsul ürünler ve belli yörelerin ürünleri, ıslatılmadan kısa sürede pişmektedir. Eski mahsul ürünler uzun süre suda bekletilip pişirilse dahi pişmemekte ve lezzetli olmamaktadır. Midede şişkinlik yapmakta ve hazmı zor olmaktadır. Eski mahsulkuru fasulyeler, kendine has beyaz renklerini yitirmekte, matlaşıp, açık sarı renk almaktadır. Eski ile yeni mahsul kuru fasulye ve ithal ile yeni kuru fasulye asla karıştırılmamalıdır. Ürün alırken gerekli ihtimam gösterilmediği için, ucuz ürün satmak isteyenler pazar buldukları için ürün karıştırmaya devam etmektedirler. 
 
Eski kuru fasulyeyi ürünü yeni kuru fasulyeden ayırt edebilmek için en önemli gözlemkuru fasulyenin ortasındaki filizlendiği yere bakmaktır. Bu bölge sarımsı renge dönüşmeye başlamışsa ve kabuk rengi matlaşmışsa o ürün eski mahsul kuru fasulyedir, ithal ürün taze olsa da filizlenen yer sararmış durumdadır. Taneler dolgun değil, tanelerin ortası basık ve yerli üründeki beyazın canlılığı yoktur. Fasulyede boylama ve ayıklama önemlidir. Eleme ve hafif tane ayrılmalarından geçen fasulye boylanıp, içerisinde olgunlaşmamış ince tanelerden ayrılmaktadır. Yağmur yemiş, ıslaklıktan dolayı açık siyah renkli, çamurlu ve kuş yeniği olan taneler elemeden sonra el bandında el seçmesiyle ayıklanıp, temizlenmektedir. En iri boy (9mm üstü) ile iri boy (8 mm) olanların fiyatları farklıdır. 6-8 mm olanlar, sıra fasulye olarak adlandırılmaktadır. Pişme ve lezzet farklılığı olmadığı için fiyatı da ucuz olduğundan tüketicinin beğenisini kazanmıştır. Daha küçük boyda olan fasulyeler daha düşük fiyatla satılmaktadır. Kuru fasulyede rutubet % 14,5´tir. Kalbur altı, bozuk tane, kırık tane ve yabancı madde miktarı en çok % 1´dir. Ülkemizde fasulyenin hasat zamanı, 20 Ağustos´tan itibaren başlamaktadır, ilk çıkan ürünler, nemli oldukları için çok çabuk tüketilmelidir. Aksi halde böceklenmektedir. Yağmur yemiş olan yumuşak fasulyeler, artım yapmamakta ve suyu tatsız olmakta, taneleri dağılmaktadır. Ucuza satılan bu ürünlerden diğer fasulyelere nazaran daha az porsiyon çıkmaktadır. Paketlenip satılmaya kesinlikle elverişli değildir. Battal, çalı fasulyenin görüntüsü böbreği andırmaktadır. Ovalimsi ve yassıdır. Şeker fasulye yuvarlak, horoz fasulye ise ince ve uzun tanelidir.
COPYRIGHT (C) 2012 REİS ALL RIGHT RESERVED
Yandex.Metrica