Basmati pirinci, pirincin prensi kabul edilir. Punjab eyaletinde yetiştirilmektedir. Punjab "beş su" demektir. Bu eyalet, ortasından geçen beş ırmağın oluşturduğu delta sayesinde bir pirinç cenneti haline gelmiştir. Himalaya dağlarının eteklerine kurulmuş olan ve kaynağı buradaki sular ve eriyen buzlar olan bölge, Basmati pirincinin yetişmesi için muhteşem bir ortamdır. Toplam ekili alanın % 83´ü Basmati pirince ayrılmaktadır. Bu doğal aromalı pirincin tohum ekimleri, en uygun sonucun alınabilmesi için Mayıs ve Temmuz ayları arasında aşamalı olarak yapılmaktadır. Hasat ise Kasım ayından sonra başlamaktadır.

 

Ürün toplandıktan sonra işlenmeden önce 45 gün bekletilmektedir. Basmati pirincinin en önemli Özelliği pişirildikten sonra kendi boyunun iki katı kadar uzayabilen tek pirinç türü olmasıdır. 

 

Basmati pirinci, sade pilav olarak kullanılabildiği gibi garnitürlü olarak da kullanılmaktadır. Özellikle badem, ceviz, curry sosu Basmati pirinçle beraber en çok kullanılan ürünlerdir. Basmati pirinç, iki tür cilalama işlemine tabi tutulmakladır. Bunlardan çift cila sistemi, ipek cilasına oranla daha az toz ve kalıntı bırakması sebebiyle tercih edilen bir yöntemdir. Basmati pirincin raf ömrü 3 yıldır.

COPYRIGHT (C) 2012 REİS ALL RIGHT RESERVED
Yandex.Metrica